Loading...

U hebt niets in uw winkelwagen.

Kokosolie - biologische

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Beschikbaarheid: In voorraad

Gewicht Kiloprijs Prijs
€ 12,38
€ 4,95

Snel overzicht

Kokosolie om in te koken, baken en braden, als huidverzorger en als verbeteraar van de gezondheid. Kokosolie is een complete bron van hoogwaardige voedingsstoffen die je fitter en gezonder doet voelen. Kokosolie is na aankoop 9 maanden houdbaar.

 

Details

Kokosolie wordt verkregen uit het geraspte en gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot . Kokosolie om in te koken, baken en braden, als huidverzorger en als verbeteraar van de gezondheid. Kokosolie is een complete bron van hoogwaardige voedingsstoffen die je fitter en gezonder doet voelen. Kokosvet is geen ander product maar gewoon gestolde olie.


Geraffineerde kokosolie, ook wel bio-ontgeurd genoemd, wordt gewonnen uit zongedroogd geraspt kokosvlees. Omdat bij het droogproces ook schimmels en bacteriën vat op het vruchtvlees krijgen kan er hierdoor enige verkleuring en geur ontstaan. Tijdens het raffineren wordt de olie ontkleurd en ontdaan van schimmels en mogelijke ziektekiemen. Jammer genoeg gaat dit ook ten koste van vele goede bestanddelen in de olie. Geraffineerde olie heeft een smeltpunt van 24-26°C.

Onze kokosolie is geraffineerd, dus perfect te gebruiken om in te bakken, frituren en wokken. Ongeraffineerde kokosolie wordt meer 'koud' gebruikt om bijvoorbeeld op de huid te smeren.


Ongeraffineerde kokosolie daarentegen is zonder verdere nabewerking het resultaat van een pure persing en wordt aangeduid met 'extra vierge'. Nadat de kokosnoten gepeld en onder hygiënische omstandigheden geraspt zijn worden ze direct in grote ovens gedroogd. Verkleuring van het vruchtvlees wordt hiermee voorkomen en de olie die verkregen wordt is van een zeer hoge kwaliteit. De extra vierge wordt bij een temperatuur van 30-37°C pas vloeibaar.

Kokosmelk en klapperwater worden vaak verward met kokosolie. Er is echter met beiden een hemelsbreed verschil. Kokosmelk wordt gewonnen uit vers geraspt vruchtvlees en bestaat voor 85% uit water en slechts voor een klein deel uit vet. Klapperwater tenslotte is het kleine beetje kiemwater wat zich in de holte van een verse kokosnoot bevindt.

Kokosolie en onze gezondheid

De voedingsleer is altijd in beweging. Werden in het beging naast de Schijf van Vijf de verzadigde vetten als verkeerde vetten aangewezen. Inmiddels weten we dat er ook verzadigde vetten zijn die wél gezond zijn. Kokosolie bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren. Door een afwijkend vetprofiel ten opzichte van andere verzadigde vetten wordt kokosolie snel door het lichaam verwerkt. In samenstelling lijkt de olie die uit kokosnoten gewonnen wordt nog het meest op palmpitolie. Beiden zijn rijk aan vetzuren en hebben een middenlange keten, afgekort als MCT, die voor het grootste deel bestaat uit laurinezuur, gevolgd door myristinezuur en palmitinezuur. Laurinezuur bevindt zich ook in onze moedermelk en beschikt over bacterie- en virusdodende eigenschappen.

Middellange keten vetzuren hebben als voordeel dat ze snel door ons bloed in energie worden omgezet en niet belastend zijn voor de lever. Zo blijven en maar een klein deel van de vetten achter in ons lichaam. Dat betekent niet dat we kokosolie onbeperkt kunnen eten zonder aan te komen. Dat wat het lichaam niet verbrandt blijft wel degelijk achter als 'vetvoorraad'. We mogen ook niet vergeten dat 1 lepel kokosvet 120 calorieën bevat.

In tegenstelling tot andere plantaardige oliën kan kokosolie keer op keer tot op hoge temperaturen verhit worden zonder dat er polymeren of vrije radicalen vrijkomen. Dat betekent niet dat je de olie onbeperkt kan gebruiken. Restanten van etenswaren die achterblijven in de olie zorgen wel degelijk voor vervuiling en smaakverandering. Ongebruikte kokosolie kan je gemakkelijk jarenlang bewaren zonder dat ze ranzig wordt of gaat verkleuren.

Hoewel het zeer zelden voorkomt kan iemand allergisch zijn voor de vetten in kokos. Heb je een notenallergie hoef je echter niet bang te zijn dat je geen kokosolie zou kunnen gebruiken. Een kokosnoot behoort, net als de pinda, namelijk niet tot de noten maar tot de peulvruchten. Over een allergie voor de bestanddelen van kokos is nog niet veel bekend.

Andere toepassingen van kokosolie

Niet alleen als voedingsmiddel is kokosolie gezond, dankzij de MCT is ze ook als huidverzorgingsmiddel of haarmasker heel goed te gebruiken. De moleculaire structuur van kokosolie is veel kleiner dan die van andere oliën en daardoor dringt ze sneller de huid of haarcellen binnen. Bewezen is dat kokosvet goed helpt bij haarroos, gesprongen lippen, kloven in de handen en voeten, eczeem en psoriasis. Door de ontsmettende werking van het laurine- en caprylzuur kan kokosolie tandcariës met wel 80% voorkomen. Vermengd met een beetje zeezout en een smaakmaker zoals munt is het een uitstekende biologische tandpasta. De bacteriedodende werking heeft ook zijn invloed op transpiratiegeur. Een beetje kokosolie onder de oksels werkt net zo goed en misschien wel beter als deodorant.

Kokosolie in je voeding

Net als olijfolie heeft kokosolie een specifieke smaak waar je aan moet wennen. Zorg ervoor dat het niet tegen gaat staan en laat het geleidelijk aan zijn plaats in je keuken innemen. Begin met een salade of een Oosters roerbakgerecht, daar zijn we de kokossmaak immers al in gewend en bouw het gebruik van lieverlee op. Na verloop van tijd zal je merken dat je je prettiger gaat voelen want de olie heeft direct een positieve uitwerking op je darmen en andere organen.

Kokosolie heeft een hoge voedingswaarde, een zacht romige smaak en geeft met name aan vegetarische gerechten een extra bite. Net zoals dierlijke verzadigde vetten je een voldaan gevoel geven zo geeft kokosolie dat ook. Je zal met het gebruik van kokosvet daardoor na de maaltijd niet gauw weer trek krijgen.

Kokosolie valt onder de zogenaamde categorie van Superfoods. De olie mag deze naam dragen omdat ze een complete bron van hoge concentraties mineralen, vitaminen, polysachariden, aminozuren en anti-oxidanten is. Ze voldoet daarmee aan alle eisen die aan een superfood gesteld worden. De 'extra vierge' is daarnaast een onbehandeld product wat ze ook geschikt maakt voor toepassing in een Raw lifestyle.

Schrijf uw eigen beoordeling

U plaatst een beoordeling over: Kokosolie - biologische

Hoe waardeert u dit product? *

  1 ster 2 sterren 3 sterren 4 sterren 5 sterren
Beoordeling
Vetten
g/100 g
Enkelvoudig
g/100 g
Meervoudig
g/100 g
Trans vetzuren
g/100 g
Cholesterol
g/100 g
Eiwit
g/100 g
Koolhydraten
g/100 g
Suiker
g/100 g
Suiker toegevoegd
g/100 g
Zetmeel
g/100 g
Natrium
mg/100 g
Voedingsvezels
g/100 g
Energie kj
KJ
Energie KCal
KCal

Moment...