Loading...

U hebt niets in uw winkelwagen.

Rozijnen Gezond? - Rozijnen zijn goed voor ons lichaam!

Geplaatst op 16 April 2014 door wpadmin | 7 reactie(s)

Zijn rozijnen gezond?

rozijnen rozijnen

Iedereen kent ze wel van vroeger, de kleine doosjes met rozijnen. De heerlijke zoete 'snoepjes'. Soms met een laagje chocolade of yoghurt eroverheen. De vraag is of rozijnen nou wel of niet gezond zijn. Lees hier alles wat je wilt weten over rozijnen!

 

Wat zijn rozijnen?

De oorsprong van de naam rozijn ligt in het Frans. Wij hebben het woord 'raisin' vertaald naar rozijn terwijl het eigenlijk druif betekent. In Frankrijk noemen ze rozijnen droge druiven, 'raisin sec'. Dus een rozijn is gewoon een gedroogd druif.

 

Worden rozijnen van gele of blauwe rozijnen gemaakt?

rozijnen gezond rozijnen gezond

Rozijnen worden dus gemaakt van druiven en zijn er in gele en donkere rozijnen, maar beide komen van gele druiven. Van blauwe druiven kan je geen rozijnen maken.

De druiven worden van de struiken geknipt en vervolgens in de zon gelegd zodat ze kunnen drogen. Door de druif te drogen wordt deze donkerder van kleur. Een voordeel van rozijnen is dat je ze langer kunt bewaren dan druiven.

De gele druiven worden in een mengsel van zouten gelegd, genaamd potas. Dit zorgt ervoor dat er kleine barstjes in de vel van de druif ontstaan. Het droogproces wordt door dit proces verkort en de druif blijft lichter ven kleur.

De druiven zijn dan rozijnen en worden ontdaan van steeltjes, takjes, steentjes enzovoorts. Als laatste stap worden de rozijnen vaak nog met zwaveldioxide behandeld. De rozijnen kunnen dan nog beter worden bewaard. Door deze laatste behandeling is het wel aan te raden om de rozijnen even af te spoelen voor het gebruik.

 

Rozijnen of krenten?

rozijnen gezond sultana rozijnen gezond sultana

Het verschil tussen krenten en rozijnen ligt voornamelijk in het soort druif dat gebruikt is. Bij rozijnen is dit de sultana, krenten worden gemaakt van de Vitis vinifera Korinthiaka. Dit is een druivenras uit Griekenland wat zeer kleine vruchten geeft.

Het grote verschil tussen krenten en rozijnen zit in de kleur en de smaak. De krenten zijn kleiner. Bij de krent varieert de kleur van donkerblauw tot bruinachtig, waarbij de smaak zoeter wordt naarmate de krent donkerder van kleur is.

 

 

 

Positieve uitwerking van rozijnen

rozijnen gezond rozijnen gezond

Er zitten veel goede vitamines in rozijnen zoals vitamine B. Ook bevatten ze polyfenolen, wat plantaardige componenten zijn. Beide zijn goed voor onze hart en bloedvaten. Er zit ook kalium en borium in rozijnen, deze laatste is een mineraal dat de botten verstevigd.

In de schil van de druiven zitten ook anti-oxidanten, in de blauwe druif meer dan in de groene druif. Anti-oxidanten hebben een positieve invloed op de bloedsomloop en helpen het lichaam beschermen.

Rozijnen zijn goed voor het lichaam. Ze stimuleren namelijk ons spijsverteringssysteem en helpen met voedselopname.

Ook zijn er saponinen in, die zorgen dat cholesterol uit voeding niet in ons bloed terecht komen. Naast saponinen zorgt resveratrol voor een verlaging van het cholesterolgehalte.

Voor mensen met een gevoelig darmstelsel is het beter om de schil en pitten niet te eten. De voedingsvezels in de rozijnen zorgen voor een verbetering in de stoelgang.

 

Rozijnen met mate eten

Zoals met bijna alles geldt wel dat je rozijnen met mate moet eten. Er zitten namelijk veel calorieën in, ze behoren zelfs tot één van de calorierijkste vruchten. Omgezet naar calorieën bevatten ze per 100 gram ongeveer 285 kilocalorieën. Daarnaast zitten er veel suikers in namelijk 64 gram suiker per 100 gram rozijnen. Toch wil dit niet zeggen dat rozijnen ongezond zijn.

 

Rozijnen zijn tandvriendelijk

Het klinkt misschien een beetje raar, maar rozijnen zijn gezond voor je tanden. Alhoewel er veel suikers inzitten, zijn deze van goede kwaliteit. Er is onderzoek naar gedaan en daaruit is gebleken dat er vijf bacterie dodende bestanddelen in rozijnen zitten. Kort gezegd zorgen deze bestanddelen ervoor dat de groei van diverse mondbacteriën worden afgeremd. Hierdoor wordt tandbederf voorkomen.

 

Rozijnen en eten

Rozijnen zijn op verschillende manieren in je eetpatroon in te passen. Neem gewoon een handje rozijnen of een granenreep als gezonde snack. Maar ook het bereiden van verschillende gerechten is een mogelijkheid. Een aantal bekende voorbeelden waar rozijnen in zitten:

  • In een appeltaart worden meestal rozijnen verwerkt
  • Couscous recepten vragen ook om rozijnen voor de zoete toevoeging
  • Een bekend recept voor rozijnen zijn de boerenjongens, dit zijn rozijnen op brandewijn
  • Een heerlijke kip kerrie met ananas en gezonde rozijnen
  • Oliebollen of krentenbollen bevatten vaak zowel rozijnen als krenten

 

Onderzoek naar rozijnen

Nog niet overtuigd van de gezonde werking van rozijnen, dan zijn er nog een aantal onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat rozijnen veel voor de gezondheid kunnen betekenen.

In Amerika is er een studie uitgevoerd waarbij de deelnemers zes weken lang een bakje rozijnen moesten eten en wat meer stappen moesten zetten. Uit dit onderzoek bleek dat bij de deelnemers er een afname was in bloeddruk, totale cholesterol en de LDL cholesterol.

In een ander onderzoek van Harold Bays MD werd er ook gekeken naar bloeddruk en rozijnen. De conclusie was dat als je de keuze hebt tussen rozijnen of een ander tussendoortje, je voor je bloeddruk beter de rozijnen kunt kiezen.

Rozijnen kunnen niet alleen langer bewaard worden doordat ze gedroogd zijn, maar zijn ook nog eens zoeter van smaak dan druiven. Door de druivensuikers krijg je extra energie. Of je het dus als gezond tussendoortje wilt eten of in een maaltijd wil verwerken, rozijnen kunnen en mogen altijd. Wil je rozijnen kopen? Klik op de link.

 

 Tip: Verwerk wat rozijnen in een bananenbrood


7 reacties op “Rozijnen Gezond? - Rozijnen zijn goed voor ons lichaam!”

  • Ik at vroeger ook kleine doosjes rozijnen ,plus minus 20 jaar geen geen rozijnen gegeten kreeg op mijn vijfenvijftigste jaar last van bloeddruk en cholesterol kreeg medicijnen van de dokter jaren gebruikt ,ik gebruik de laatste 2 jaar geen medicijnen meer om dat ik nu elke dag 20 gram rozijnen en 20 gram pinda gebruik ,gebruik ook geen suiker in de coffee maar een theelepeltje honing, - neem wel elke dag een bloedverdunner carbasalaatcalcium 100 mg cardio om dat ik 10 jaar terug een lichte beroerte aanval heb gehad.--ben nu 73 jaar en voel me gezond en ben zeer vitaal .

  • Klein foutje in de tekst: Van blauwe rozijnen kan je geen rozijnen maken moet denk ik zijn "Van blauwe druiven kan je geen rozijnen maken"

    Verder bedankt voor de info.

  • Ik wil gezond doen.

  • Nellie van der Tol-Kostense 4 November 2015 at 00:14

    Ik ben gek op rozijnen elke avond eet ik het toetje activa zonder suiker en vet, maar doe ee altijd een handje rozijnen bij echt voor mij een ware traktatie.. Alleen jammer dat ik nu lees dat er zoveel suikers in zitten.. Nu zit ik op de grens van diabeti 2 mag ik dan wel zoveel rozijnen eten Vr gr. Nellie

  • Eet 2maal daags een el rozijnen met een beetje walnoten,in mijn magere kwark.
    Jammer dat ik nu lees,dat er zo veel suikers in zitten.

  • Dominique Callewaert 4 February 2017 at 17:05

    Beste, ik eet graag gedroogd fruit is dit een dikmaker?

  • heel erg bedankt voor de info ik ben nu lekker een bakje rozijnen aan het eten jum jum

Plaats een reactie

Moment...