Loading...

U hebt niets in uw winkelwagen.

Quinoa

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Beschikbaarheid: In voorraad

Gewicht Kiloprijs Prijs
€ 12,14
€ 4,25
€ 11,50
€ 11,50
€ 11,00
€ 27,50

Snel overzicht

Deze quinoa is onbewerkt en van uitstekende kwaliteit. Quinoa is een zeer eiwitrijke zaad. Quinoa ziet eruit als couscous en is zo veelzijdig als rijst, maar het heeft een rijkere, meer nootachtige, romige smaak. Quinoa is na aankoop 9 maanden houdbaar! Quinoa dient bewaard te worden op een donkere en droge plaats.

 

Details

Quinoa (je spreek het uit als keen-wa) lijkt op een graan, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een zeer gezond zaad dat officieel behoort het tot de groentes. Toch wordt het doorgaans op dezelfde manier als granen gegeten en verwerkt in voedingsproducten.

Deze quinoa is onbewerkt en van uitstekende kwaliteit. Quinoa is een zeer eiwitrijke zaad. Quinoa ziet eruit als couscous en is zo veelzijdig als rijst, maar het heeft een rijkere, meer nootachtige, romige smaak. Quinoa lijkt een beetje op bruine rijst gekruist met havermout.  Quinoa wordt meestal beschouwd als een volkoren graan, maar het is eigenlijk een zaad, dat echter wel kan worden bereid zoals rijst of gerst. Een quinoa zaad is vlak en heeft een puntige ovale vorm. Quinoa zaden hebben ook een unieke textuur, de zaden zelf zijn glad, maar het uiteinde heeft een knapperige textuur. Quinoa is eigenlijk een familielid van groene bladgroenten, zoals spinazie en snijbiet.



Quinoa Een stukje geschiedenis


Quinoa dateert van zo'n 3-4000 jaar geleden, toen de Inca's het eerst ontdekten dat het quinoa zaad geschikt was voor menselijke consumptie. De kleine quinoa zaden van de quinoa- plant werden hoog gewaardeerd door de Inca's en speelden vanaf de ontdekking een grote rol in hun rijk. De Inca's noemden quinoa; chisaya mama , of te wel de "moeder van alle granen" Ze geloofden dat deze quinoa zaden hun krijgers zouden voorzien van kracht en uithoudingsvermogen om te kunnen gebruiken in gevechten. De Inca keizer zaaide elk jaar traditioneel,de eerste quinoa zaden van het seizoen met een speciale gouden werktuig.


Hoe groeit quinoa?


Quinoa groeit op magenta stengels op zo'n 3 tot 9 meter hoogte in het Andes gebergte. De plant heeft rode of oranje pluimen. Het quinoa zaad lijkt op graankorrels en de blaadjes lijken op spinazie. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden en kan goed tegen de droogte en groeit goed op arme gronden zonder irrigatie of kunstmest. Het is al verkozen tot super voedsel door de Verenigde Naties, omdat quinoa vele hongerigen kan voeden. Quinoa heeft een groot zaadhoofd dat verschillend van kleur kan zijn zoals; rood, paars,oranje, groen, zwart of geel. De quinoa zaden zijn zeer vruchtbaar: een half pond zaad kan een volledige hectare planten laten groeien waardoor er 1200-2000 pond nieuwe zaden per hectare ontstaan.

Quinoa is een bijzonder product om drie redenen:

  • Ten eerste , het kost veel minder tijd om quinoa te koken dan andere volkoren granen. In slechts 10 tot 15 minuten is quinoa gaar.
  • Ten tweede; quinoa heeft een heerlijke smaak in tegenstelling tot andere granen.
  • Tenslotte; heeft quinoa van alle volkoren granen het hoogste eiwitgehalte, bevat quinoa aminozuur, is het bijzonder rijk aan lysine, waardoor het de gezonde weefselgroei in het lichaam bevordert en is het een bron van ijzer, magnesium, vitamine E, kalium en vezels, wat het tot een perfect voedingsmiddel maakt voor vegetariërs en veganisten.

 


Hoe moet quinoa gekookt worden?


Quinoa zaden hebben een natuurlijke coating die dient als bescherming tijdens de teelt en voorkomt dat vogels en andere dieren de zaden opeten. Het nadeel van deze coating is dat het een bittere smaak achterlaat als je deze coating in je mond krijgt. Als je quinoa in de supermarkt koopt, dan is deze coating al verwijderd. Koop je de guinoa echter elders of in bulk dan is het waarschijnlijk dat de coating niet is verwijderd. Het is aan te bevelen dat je de zaden voor het koken eerst goed spoelt. Dit gaat het beste door de zaden in een zeef te stoppen en met koud water af te spoelen terwijl je ze zachtjes tegen elkaar aanwrijft met de handen.

  • Doe 1 kopje quinoa in 2 kopjes water gedurende 5-10 minuten (om alle resterende bittere coating te ontbinden.
  • Laat dequinoa  zaden uitlekken
  • Giet het mengsel in een pan en voeg 1,5 kopjes water en een halve theelepel zout toe.
  • Kook de quinoa, dek de pan af met een goed sluitend deksel.
  • Laat de guinoa koken voor ongeveer 15 minuten.
  • Haal dan de pan van het vuur en laat het gedurende 5 minuten afgedekt staan.
  • Maak het geheel wat los met een vork en de quinoa is klaar om te serveren of om te verwerken in een ander gerecht.
  • Na het koken, zal de Quinoa uitzetten tot drie of viermaal de oorspronkelijke grootte.



Quinoa koken is eenvoudig. Het kan een gezonde toevoeging zijn aan vele maaltijden. Een snelle zoektocht op het internet, zal je ontelbare, snelle en eenvoudig te bereiden, gezonde quinoa recepten opleveren.



Hoe kun je quinoa het beste bewaren?


Quinoa is meestal verkrijgbaar in voorverpakte verpakkingen. Het beste is quinoa te bewaren in een luchtdichte bak. Als het luchtdicht is en er geen vocht bij kan komen dan is het gedurende 3-6 maanden te bewaren in de koelkast.



Hoe kan je quinoa gebruiken?


Vandaag de dag wordt een verbazingwekkend scala aan producten gemaakt met quinoa, van ontbijtgranen tot dranken. Quinoa kan worden geserveerd als bijgerecht, met een beetje boter of olie, zout en peper of andere kruiden. Het kan ook worden gebruikt voor een geweldig ontbijt gerecht gemengd met gedroogd fruit, kaneel, melk en ahornsiroop of honing. En quinoa samen met chili, roerbakgroenten, bonen of curry's kan ook een heerlijke maaltijd worden. Quinoa is een gezond en lekker alternatief voor rijst. Quinoa kan ook worden gebruikt als bak graan en kan muffins en brood veel voedzamer maken.


 
Waarom is quinoa zo gezond?

  • Quinoa is een goede, voedzame optie voor glutenvrije diëten .

 

  • Quinoa verlaagt het risico op diabetes .

 

  • Quinoa zorgt ervoor dat je langer een vol gevoel houdt, geen hongergevoel krijgt.

 

  • Quinoa helpt bij het verlagen van de bloeddruk. Omdat er veel magnesium in quinoa zit, helpt dit goed om de bloedvaten te ontspannen, waardoor het hypertensie, hart- en vaatziekten, of hartritmestoornissen kan voorkomen.

 

  • Het is een compleet eiwit

 

  • Quinoa is glutenvrij, waardoor het een zeer nuttig product is voor de coeliakie gemeenschap en anderen die gevoelig zijn voor granen.

 

  • Quinoa bevat veel antioxidanten. Regelmatige inname van anti-oxidanten kan helpen bij het afweren van de schadelijke effecten van vrije radicalen, die we tegenkomen in ons dagelijks leven. Quinoa doet geweldig werk omdat het deze antioxidanten stimuleert. Dit bevordert een gezond immuunsysteem zorgt ervoor dat de rode bloedcellen in topconditie zijn.


Vermindert het risico op galstenen. Omdat quinoa rijk is aan vezels, helpt het om de spijsvertering soepel te laten verlopen en kan het helpen om de kans op het krijgen van galstenen te verminderen.

Een aantal jaren geleden had niemand nog van quinoa gehoord, maar heden ten dagen behoort het tot een super voedingsmiddel. Niet vanwege de exotische naam, maar vanwege de uitzonderlijk hoge voedingswaarde en de veelzijdigheid van dit zaadje.

Nu weet jij ook heel veel meer over quinoa. Enthousiast geworden om het te gebruiken? Storm je nu snel naar het winkelmandje om quinoa te gaan kopen? Hopelijk ga jij ook aan de quinoa. Zo ja, heel veel succes met het bedenken van lekkere recepten en vooral smakelijk eten!.

Schrijf uw eigen beoordeling

U plaatst een beoordeling over: Quinoa

Hoe waardeert u dit product? *

  1 ster 2 sterren 3 sterren 4 sterren 5 sterren
Beoordeling
Soort
Zaden
Vetten
6.1 g/100 g
Enkelvoudig
1.6 g/100 g
Meervoudig
3.3 g/100 g
Trans vetzuren
0.0 g/100 g
Cholesterol
0.0 g/100 g
Eiwit
14.1 g/100 g
Koolhydraten
64.2 g/100 g
Suiker
0.0 g/100 g
Suiker toegevoegd
0.0 g/100 g
Zetmeel
0.0 g/100 g
Natrium
5.0 mg/100 g
Voedingsvezels
7.0 g/100 g
Energie kj
1611 KJ
Energie KCal
382 KCal

Moment...