Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Tien voedingsmiddelen: vetrijk, maar supergezond!

vetrijke voedingAls je graag gezond eet en een gezond gewicht belangrijk vindt, ben je uiteraard spaarzaam met het gebruik van suiker en vet. Bepaalde voedingsmiddelen zijn echter vetrijk, maar tegelijkertijd ook extreem gezond. Dit artikel noemt tien van deze producten: tjokvol gezonde voedingsstoffen, maar zeker geen dikmakers...

 

Vetrijke, maar o zo gezonde voedingsmiddelen

Lees meer over de gezondheidsvoordelen van de volgende vetrijke producten:

 

1. Noten

Noten bestaan voor het grootste deel uit onverzadigde vetten en bevatten ook alfa-linoleenzuur. Dit vetzuur is een essentiële voedingsstof, die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Noten zijn ware vitamine- en mineralenbommetjes te noemen en hebben vaak een geneeskrachtige werking. Gebruik wel ongebrande noten, wil je van alle voordelen genieten. Neem er bovendien niet meer dan een handje per dag van.

 

Walnoten zijn goed voor hart en bloedvaten en ook geschikt voor mensen die niet tegen vet kunnen. Deze noten stimuleren de stofwisseling. Met amandelen houd je je vitamine E-gebruik op peil en ze voorzien je onder andere van magnesium en vitamine B2 en B6. Kauw amandelen goed in verband met een goede vertering.

 

2. Kokosolie

Kokosolie vetrijkDeze vette olie wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dit product mag de naam 'superfood' dragen: het bevat namelijk veel goede voedingsstoffen die positief bijdragen aan je gezondheid en je energiepeil. Kokosolie bestaat voor meer dan 80% uit verzadigde vetzuren. Vaak zijn verzadigde vetten ongezond, maar bij kokosolie is er sprake van verzadigd vet dat juist wel gezond is.

 

Het gebruik van kokosolie heeft veel positieve effecten voor de gezondheid. Het helpt bij het verliezen van gewicht of het behouden van je ideale gewicht. Het verlaagt daarnaast het risico op hart- en vaatziekten en helpt infecties voorkomen. Het draagt ook bij aan huidverjonging en zorgt voor een hoger energiepeil. De kwaliteit van kokosolie kan variëren. Kies voor olie van een hoge kwaliteit, zonder chemische resten en oplosmiddelen. Extra vierge kokosolie is onbehandeld en past uitstekend bij een raw food levenswijze.

 

3. Vette vis

De visolie in vette vis bevat essentiële onverzadigde vetzuren. Het is gezond om één tot twee keer per week vissoorten als makreel, haring of zalm te eten. Het risico op een hartaanval of een beroerte wordt hiermee kleiner. Verder verklein je de kans op dementie, hart- en vaatziekten, diabetes, ontstekingen en luchtwegaandoeningen.

 

Ook voor de ontwikkeling van het (ongeboren) kind is het gebruik van vis heel belangrijk. De motorische ontwikkeling van baby's en de scherpte van het zicht zijn beter wanneer een kind voor de geboorte via de moeder al veel visolie heeft binnengekregen.

 

4. Avocado

advocado vetrijk De avocado bevat opvallend veel verschillende soorten vitaminen en mineralen en gezonde vetten waar je niet dik van wordt. Een klein deel van de avocado bestaat uit verzadigd vet, het grootste deel uit onverzadigd vet (84%). Het eten van een avocado wordt vanwege de hoge voedingswaarde aangeraden als je ziek bent of herstellend bent van een ziekte.

 

De consumptie van avocado stimuleert de nierwerking en wordt daarom ook wel voorgeschreven bij jicht. Het beschermt daarnaast dankzij de anti-oxidanten tegen hart- en vaatziekten. Wil je graag verantwoord bakken, dan kan dit in avocado-olie.

 

5. Lijnzaad

Lijnzaad (ook wel vlaszaad genoemd) komt van het vlasplantje. Er zijn hele zaadjes, gebroken zaadjes en lijnzaadolie verkrijgbaar. Lijnzaad wordt gebruikt in allerlei smakelijke salade- en pastarecepten.

 

Lijnzaad - dat behoort tot de 'superfoods' - zorgt voor een schoonmaakbeurt van je darmen, omdat afvalstoffen gemakkelijker worden afgevoerd. Dit product heeft een verzadigende werking, waardoor je minder snel verleid wordt tot snoepen.

 

6. Olijven

De olijf behoort als boomvrucht tot de fruitsoorten. Olijfolie bevat veel onverzadigd vet. Het is heel gezond in de sla en ook te gebruiken als bakolie. Het is bekend dat in de mediterrane landen, waar veel olijfolie wordt geconsumeerd, hart- en vaatziekten en diabetes minder voorkomen. Olijven en olijfolie hebben bovendien een ontstekingsremmende werking en kunnen ook allergieën voorkomen.

 

Wil je bakken in olijfolie, neem dan wel olijfolie die hier speciaal voor geschikt is. Extra vierge of vierge olijfolie zijn de gezondste varianten.

 

7. Hennepzaad

hennepzaad vetrijkHennepzaad is afkomstig van de hennepplant. Het heeft een nootachtige smaak en bestaat voor een belangrijk deel uit eiwitten. De aanwezige omega 3, 6 en 9 vetten hebben een positief effect op je hart, bloedvaten en hersenen.

 

De zaadjes geven je een flinke energieboost en worden ook gebruikt bij overgangsklachten. Je kunt de zaadjes door de sla, yoghurt of smoothie doen. Ook als verantwoorde én lekkere snack zijn gepelde hennepzaadjes ideaal. Je kunt er gerust iedere dag een handjevol hennepzaad nemen.

 

8. Zonnebloempitten

Deze pitjes zijn afkomstig van de zonnebloem en verlagen je cholesterol. Het magnesium in de pitten helpt je ook om je zenuwen beter in bedwang te houden. Zonnebloempitten bevatten seleen, wat helpt om het risico op kanker te verlagen. Bovendien stimuleert seleen de ontgiftende functie van de lever.

 

Voeg zonnebloempitjes toe aan je bakje ontbijtmuesli. Of eet ze samen met snacktomaatjes en andere rauwkost. De pitjes zijn erg smakelijk, dus je kunt verantwoord genieten!

 

9. Pijnboompitten

Pijnboompitten worden geoogst van de pijnboom en zijn een belangrijke bron van met name mineralen en daarnaast ook van vitamines. Het gezonde vet van de pijnboompit is goed voor de hersenen. De pijnboompit is heel voedzaam en werkt tegelijkertijd erg verzadigend. Hierdoor zijn deze pitjes geschikt als je graag wilt afvallen.

 

10. Eieren

eieren vetrijkHeb je een gezond voedingspatroon, dan is het ook gezond om drie keer per week een eitje te eten. Hoewel ze veel vitaminen, eiwitten en kalk bevatten, zijn eieren zijn niet bij iedereen even populair. Dit komt door de aanwezigheid van cholesterol en vet. Leef je niet zo gezond en gebruik je al veel producten met een hoog percentage cholesterol, zoals vet vlees, volle zuivel en koekjes, dan moet je inderdaad voorzichtig zijn met eieren.

 

Kies het juiste vet

Vroeger kleefde er aan het woord 'vet' vooral negativiteit, maar tegenwoordig weten we gelukkig wel beter. Vetten zijn juist belangrijk voor je gezondheid, mits je de juiste vetten gebruikt, voor een uitgebalanceerde voeding kiest en de gezonde vetten met mate gebruikt.

 

Wil je gezond leven, dan is het belangrijk om zo min mogelijk gebruik te maken van suiker, witmeelproducten en frituurolie. Ook als je vetarm wilt eten, kun je met de bovengenoemde voedingsproducten dus onbezorgd genieten en profiteren van gezonde vetten!

Vorige Volgende