Loading...

U hebt niets in uw winkelwagen.

Pijnboompitten, gezonde smaakmaker in gerechten

Geplaatst op 18 January 2019 door Notenstore | Nog geen reacties

Pijnboompitten, gezonde smaakmaker in gerechten

Deze kleine lekkernij is een geliefd ingrediënt in de Mediterrane keuken. Met name in Italiaanse gerechten zijn pijnboompitten vaak te vinden. De traditionele pesto kan bijvoorbeeld niet zonder pijnboompitten. Naast een lekkere smaak bevatten de pijnboompitten, net als veel andere pitten, zaden en noten, veel stoffen die goed zijn voor het menselijk lichaam. Waarom zo’n gezond pitje dan zo duur is?

Bewerkelijke oogst

Pijnboompitten groeien in de vruchten van diverse pijnbomen, beter bekend als dennenbomen. In totaal zijn er meer dan 100 soorten. Van zo’n 20 soorten worden de pijnboompitten geoogst. De boom is vanwege die pitten in veel Mediterrane gebieden aangeplant en verwilderd. Het grootste deel van de oogst komt van de Siberische den en de Koreaanse den. De vruchten van deze bomen zijn pijnappels, bij ons bekend als dennenappels. Achter de schubben van deze dennenappels zitten de pitjes verborgen. Deze moeten geoogst en gepeld worden en dat is een arbeidsintensief proces. Vroeger werden de pijnboompitten één voor één uit de vrucht gehaald, waarna ze in de zon te drogen werden gelegd. Tegenwoordig is het proces geautomatiseerd en worden de vruchten machinaal geschud zodat de pitten los komen. Het blijft een bewerkelijke klus en de pijnboompitten zijn daarom ook niet goedkoop. Maar de smaak en de gezonde eigenschappen maken dat ze het dubbel en dwars waard zijn.

 Goed voor mensen

Al in de klassieke oudheid kende men de pijnboompitten. Vanwege hun voedzaamheid en het goede effect op de lichamelijke conditie, zaten er pijnboompitten in de rantsoenen van Romeinse soldaten en in het hele Middellandse zeegebied stonden de pijnboompitten al vanaf de oudheid regelmatig op het menu.

Modern wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er in pijnboompitten stoffen aanwezig zijn die een goed effect hebben op het menselijk lichaam. Zo werkt het eten van de pijnboompitten preventief tegen tbc en tegen bloedarmoede. Ook kan het helpen in de strijd tegen obesitas, omdat pijnboompitten pinoleenzuur bevatten. Die stof vermindert het gevoel van honger, waardoor het makkelijker wordt om niet te veel te eten. Datzelfde pinoleenzuur is ook goed tegen hart- en vaatziekten.

Hoeveel pit zit er in een pijnboompit?

Aardig wat kunnen we wel zeggen! Er zitten veel mineralen in; honderd gram pijnboompitten bevat ruim de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) mangaan en koper. Ook bevatten pijnboompitten een flinke dosis fosfor, ijzer, magnesium en zink. In mindere mate zitten er kaliumzouten in. In pijnboompitten zitten relatief veel proteïnen. Ze kunnen dan ook dienen als vleesvervanger, maar niet te vaak; ze zijn ook erg vet en dus calorierijk. Verder bevatten de pijnboompitten vitamine B1, B2, B3 en veel vitamine E.pijnboompitten gezonde smaakmaker in recepten

Hoe gebruik je pijnboompitten?

Geroosterd zijn pijnboompitten het lekkerst. Je kunt ze droog in een koekenpan doen, want de nootjes bevatten van zichzelf veel vet. Op een zacht vuur zetten en opletten wanneer de geur van gebrande noten zich gaat verspreiden. Dan is het tijd om de pijnboompitten om te scheppen en even later uit de pan te nemen als ze lichtbruin geroosterd zijn. Pijnboompitten kunnen toegevoegd worden aan salade, aan broccoli en spinazie, maar ze zij ook lekker door de pasta of bij groenten puree van bijvoorbeeld bloemkool.

Een recept voor pesto met pijnboompitten

Ingrediënten:
- een flinke bos verse basilicum
- Sap van een halve citroen
- Stukje parmezaanse kaas van ca. 50 gram
- 2 teentjes knoflook
- 40 gr. Pijnboompitten
- 6-8 el. olijfolie
- Peper, zout.

Knip de basilicum af en maal die samen met de pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg de knoflook toe en de parmezaanse kaas, in stukjes gebroken of gesneden. Maal alles fijn. Doe nu het citroensap erbij, laat de keukenmachine langzaam draaien en giet langzaam olie bij het mengsel tot het smeuïg is. Voeg peper en zout naar smaak toe en de pesto is klaar. Wilt u de pesto een paar dagen bewaren, doe het dan in een potje en giet er voorzichtig een extra laagje olijfolie op. Voor gebruik even goed doorroeren.

Glutenvrij

Wanneer je een glutenvrij dieet volgt eet je waarschijnlijk al meer noten, zaden en pitten. Ze zijn gezond en lekker en bevatten veel vezels en voedingsstoffen. Pijnboompitten passen ook in een glutenvrij dieet en komen hierin vaak extra voor. Nu zijn ze voor iedereen een gezonde en lekkere aanvulling, dus laat ze vooral niet liggen!

Je kunt pijnboompitten makkelijk en snel bestellen in onze webshop.


Plaats een reactie

Moment...