Loading...

U hebt niets in uw winkelwagen.

Gepelde zonnebloempitten

Beschikbaarheid: In voorraad

Gewicht Kiloprijs Prijs
€ 5,50
€ 4,95
€ 4,60
€ 11,50

Snel overzicht

Gepelde zonnebloempitten
 

Details

Krijg je ook zo’n gelukkig gevoel van velden vol met zonnebloemen? De vrolijke gele kleur en de frisse uitstraling maken dat je helemaal zin krijgt in de zomer! Of zie jij lekkere salades voor je? En notenbrood, of muesli? Zonnebloemen zijn namelijk niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn de leveranciers van zonnebloempitten. Kleine smaakmakers boordevol vitamines, mineralen en gezonde vetzuren. Ze zijn zelfs zo compleet dat zonnebloempitten, in combinatie met andere noten en zaden, als prima vleesvervanger dienen. Hier lees je alles over de zonnebloempit. Waar komt hij vandaan? Wat doet hij allemaal voor onze gezondheid? En vooral: Hoe is hij het lekkerst?


Gepelde zonnebloempitten: hun lange geschiedenis
De zonnebloempit komt uit de zonnebloem. Hij vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. In landen als Peru en Mexico werd deze pitten al 5000 jaar geleden gegeten door de indianen. De Spanjaarden brachten de zonnebloem en de zonnebloempitten naar Europa.

Niet alle zonnebloempitten zijn hetzelfde. Er zijn zwarte en gestreepte pitten. De zwarte pitten bevatten veel olie. Hier wordt zonnebloemolie uit geperst. Daarnaast worden ze vaak gebruikt in vogelzaad. De gestreepte variant bevat minder olie en wordt dan ook vaak door ons gebruikt voor de consumptie. In Zuid-Europese landen worden deze pitten veel gegeten. Maar ook in Nederland zijn ze verkrijgbaar. Het is echter niet de altijd gezond om de schil te nuttigen. Dit kan leiden tot ernstige obstipatie. Pellen is een tijdrovend werkje, daarom kun je ook gepelde zonnebloempitten kopen.


Hoe worden gepelde zonnebloempitten geproduceerd?
Onze zonnebloempitten komen uit China. Daar groeien zonnebloemen in grote velden bij elkaar. Als ze groot genoeg zijn en de pitten bruin kleuren worden ze geoogst. Afhankelijk van de kleur worden de zonnebloempitten verwerkt tot zonnebloemolie, vogelvoer of klaargemaakt voor de directe consumptie. Daarvoor worden de pitten eventueel gepeld. De zonnebloempitten zijn zowel gepeld als ongepeld verkrijgbaar.


Welke voordelen hebben gepelde zonnebloempitten voor de gezondheid?
Gepelde zonnebloempitten zijn klein. Maar vergis je niet; het zijn echt vitaminebommetjes! Ze bevatten verschillende belangrijke stoffen die een positief effect op het lichaam hebben. Hieronder vind je de belangrijkste vitamine en mineralen met een uitleg van hun werking.

Vitamine B1
Vitamine B is opgebouwd uit verschillende complexen, die ieder hun eigen werking hebben. Het deeltje vitamine B1 stimuleert de koolhydraatstofwisseling en speelt een belangrijke rol in het activeren van energie in ons lichaam. Een tekort aan vitamine B wordt regelmatig gezien bij alcoholverslaafden en is de veroorzaker van het Wernicke-Korsakoff syndroom. Hierbij treden psychische klachten op, zoals dementie en geheugenverlies.

Vitamine B5
Een ander onderdeel is vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur. Het vergroot de aanmaak van antilichamen tegen ziektekiemen die het lichaam binnen dringen. Daarmee is het een boost voor het immuunsysteem.

Antioxidanten
Zonnebloempitten bevatten ook stoffen die we antioxidanten noemen, zoals vitamine E en seleen. Deze beschermen onze cellen tegen vrije radicalen. Dit zijn ongeladen atomen die vrijkomen bij verbrandingsprocessen in ons lichaam. Dat is een natuurlijk proces. Het nadeel van deze deeltjes is echter dat ze betrokken zijn bij het verouderingsproces en het ontstaan van kanker. Gelukkig heeft ons lijf verschillende methoden om deze vrije radicalen onschadelijk te maken. Enzymen zoals catalase en glutathion worden hiervoor ingezet. Wij kunnen door middel van ons voedingspatroon een steentje bijdragen. Zonnebloempitten, maar ook knoflook en diverse soorten groenten en fruit, voorzien ons van een extra lading antioxidanten.

Calcium en ijzer
Alsof het nog niet genoeg is wat gepelde zonnebloempitten voor onze gezondheid betekenen, bevatten ze ook nog calcium en ijzer. Calcium versterkt de botten en tanden. Maar zorgt daarnaast ook voor een goede geleiding van signalen door de zenuwen en is betrokken bij de bloedstolling, hormoonhuishouding en celgroei.
Onze rode bloedcellen bevatten hemoglobine. Een essentieel onderdeel hiervan is het mineraal ijzer. Hemoglobine koppelt zuurstof en neemt dat via de bloedcel mee door het lichaam. Daar wordt het afgegeven aan de cellen die het nodig hebben om hun werk te kunnen doen.

Onverzadigde vetzuren
Gepelde zonnebloempitten bevatten onverzadigde vetzuren: linolzuur, palmzuur en oliezuur. Deze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetzuren verhogen namelijk het aantal 'high density lipoproteines', die een rol spelen bij het transporteren van cholesterol uit het bloed naar de lever. Dat werkt als volgt:

Cholesterol is onoplosbaar in water en kan zich niet door de bloedbaan bewegen. Daarvoor zijn de lipoproteïnen nodig. Daar zijn twee typen van: het LDL en het HDL. Zij binden het cholesterol en nemen het mee. Het LDL is kleiner en heeft een lage dichtheid. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het gemakkelijk door de vaatwand dringt en daar vast komt te zitten. Dat kan leiden tot de vorming van plaques: het eerste stadium van aderverkalking en een verhoging van het risico op andere hart- en vaatziekten.

HDL vervoert ook cholesterol, maar heeft een andere samenstelling. Hierdoor dringt het niet in de vaatwand, maar brengt het overtollig cholesterol netjes naar de lever. Die breekt het vervolgens af.
Onverzadigde vetzuren zorgen voor een verhoging van het HDL en een verlaging van het LDL. Daardoor neemt het cholesterolgehalte in het bloed en het risico op hart-en vaatziekten af.


Hoe kun je gepelde zonnebloempitten eten?
Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om zonnebloempitten te nuttigen. Je kunt ze ongepeld kopen en zelf pellen. Daar heb je alleen wel geduld voor nodig. Ongepeld worden ze steeds meer verwerkt in brood en muesli. Zo kun je de dag dus al beginnen met een gezond ontbijtje, rijk aan zonnebloempitten.

Zonnebloempitten krijgen nog meer smaak wanneer je ze even roostert. Ze zijn dan extra lekker in salades en hartige of zoete taarten. Wat dacht je trouwens van een vegetarische stamppot met noten en zonnebloempitten? Vanwege de voedingswaarde van zonnebloempitten zijn ze zeer geschikt als vleesvervangers voor in vegetarische maaltijden.

Zo zie je hoe een klein pitje barstensvol kan zitten met gezondheid, variatie en een werkelijke smaakexplosie!

Klantenbeoordelingen

Heerlijk Review door J-La
Beoordeling
Ik bestel deze steeds weer. Ze zijn heerlijk, en ideaal omdat je ze zo veelzijdig kunt gebruiken. (Geplaatst op 17-12-2016)

Schrijf uw eigen beoordeling

U plaatst een beoordeling over: Gepelde zonnebloempitten

Hoe waardeert u dit product? *

  1 ster 2 sterren 3 sterren 4 sterren 5 sterren
Beoordeling
Ingrediënten
N/B
Vetten
56 g/100 g
Enkelvoudig
12.1 g/100 g
Meervoudig
35.7 g/100 g
Trans vetzuren
0.0 g/100 g
Cholesterol
0.0 g/100 g
Eiwit
27.0 g/100 g
Koolhydraten
13.0 g/100 g
Suiker
0.0 g/100 g
Suiker toegevoegd
0.0 g/100 g
Zetmeel
13.0 g/100 g
Natrium
0.0 mg/100 g
Voedingsvezels
7.4 g/100 g
Energie kj
2677 kJ
Energie KCal
647 Kcal

Moment...