Loading...

U hebt niets in uw winkelwagen.

Gedroogde Abrikozen

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Beschikbaarheid: In voorraad

Gewicht Kiloprijs Prijs
€ 13,90
€ 6,95
€ 11,95
€ 11,95
€ 10,78
€ 26,95

Snel overzicht

De abrikoos is een steenvrucht en is familie van de roos. De vrucht heeft een heerlijk aroma en een nog betere smaak. Abrikozen worden vaak in gedroogde vorm gegeten en zijn op deze wijze ook goed te gebruiken in vele gerechten, zoals in de muesli, sauzen en zuurkoolschotel. Hoewel de abrikoos veel wordt gebruikt in vleesgerechten kun je het ook als vleesvervanger gebruiken, omdat de vrucht – vooral in gedroogde vorm – zo rijk is aan ijzer en B-vitamines

 

Details

De abrikoos heeft als officiële naam Prunus Armeniaca (Armeense pruim) en kreeg deze van Alecander de Grote die tijdens zijn veroveringen de abrikoos tegenkwam in Armenië. Deze naam klopt echter niet, want de abrikoos vindt haar oorsprong in China. Omdat Alexander de vruchten meenam naar zijn geboorteland vindt je nu ook veel abrikozenbomen aan de Mediterrane kust. De bomen hebben vooral warmte en zon nodig om te kunnen groeien, bloeien en vruchten te geven, daarom vindt je tegenwoordig ook veel boomgaarden op de Balkan. De bomen waaraan de abrikozen groeien zijn knoestig, laag en wat krom, met groene bladeren. In het voorjaar verschijnt de witte, roosachtige bloesem aan de takken.



Gladde vrucht
De abrikoos is eigenlijk het kleine zusje van de perzik en heeft in tegenstelling tot de grotere vrucht een haarloze schil. Daarom kun je een verse abrikoos ook makkelijk met (gewassen) schil en al eten. Dankzij deze gladde schil hoeft de vrucht niet te worden geschild voordat je deze gaat drogen.



Drogen
Het drogen van fruit is een veelgebruikte methode om de vruchten te conserveren. Vooral nomadische volken droogde de vruchten in de zon om zo altijd vers fruit bij de hand te hebben. Je kunt gedroogde zo eten of gebruiken in diverse (vegetarische) recepten, maar je kunt ze ook eerst wellen in warm water. Dit is echter bij vruchten veel minder gangbaar dan bij gedroogde groenten bijvoorbeeld. Het drogen gebeurt vaak in speciale droogovens. Wanneer je biologisch geteelde en gedroogde abrikozen koopt, ben je er zeker van dat de vruchten vrij zijn van extra, onnodige conserveringsmiddelen.


Gedroogd fruit tijdens een dieet
Door het drogen van fruit blijven niet alleen de voedingsstoffen goed behouden, het bevat ook meer calorieën dan fruit. Dit komt door het gebrek aan vocht in het vruchtvlees. Toch hoef je bij een dieet de gedroogde abrikozen niet te laten staan: ze leveren namelijk heel veel voedingsstoffen die je hard nodig hebt tijdens het lijnen. Ook kunnen ze je behoefte aan zoetigheid bevredigen.



Vol vitaminen & mineralen
Tijdens het droogproces worden alle vitaminen en mineralen behouden in het vruchtvlees. Zo zijn deze vruchten rijk aan vitamine A (in de actieve vorm betacaroteen), B1, B2, B3, B5, B6, C, E en de mineralen calcium, ijzer, magnesium, natrium en kalium.



Leuk om te weten: liefdesdrankje
Wist je dat de abrikoos in veel recepten voorkomt om de liefdespassie op te wekken als afrodisiacum? De smaak en geur van de vrucht wekken blijkbaar seksuele verlangens op. Andalusische vrouwen zouden om die reden de bloemen van de abrikoos onder hun rokken verstoppen. De vrucht is (net als de perzik) door haar vorm en zachte schil een algemeen symbool van de vrouwelijke sensualiteit.


Goed voor de stoelgang
Iets minder romantisch wellicht, maar ook leuk om te weten is dat gedroogde abrikozen heel goed zijn voor de stoelgang. Dat komt doordat er zoveel vezels in de vrucht zitten. Vooral in gedroogde vorm bevat de vrucht een hoge concentratie aan vezels. Let wel dat je de consumptie om deze reden beperkt: het kan namelijk zeer laxerend werken.


Hulp bij ijzertekort
Abrikozen zitten boordevol ijzer. Dit is een mineraal wat je tekort kunt komen als je geen vlees eet of wanneer je veel bloed bent verloren. IJzer wordt door het lichaam het beste opgenomen wanneer dit in combinatie met vitamine C wordt ingenomen. De gedroogde abrikoos zou daarom goed kunnen helpen bij ijzertekort aangezien het boordevol ijzer én vitamine C zit.



Snoepgoed van de natuur
Wist je dat kinderen ook dol zijn op gedroogde abrikozen? Het is een goede vervanging voor snoep, want het smaakt lekker zoet. Lekker als tussendoortje! Maar je kunt het ook combineren met yoghurt of ander gedroogd fruit.



Tussendoortje of bij het diner
Gedroogde abrikozen kun je – net als gedroogde pruimen, dadels en vijgen – zo eten als snack bij de borrel of als tussendoortje. De zoete, typische smaak van abrikozen is makkelijk te combineren met hartige ingrediënten. Zo kun je gedroogde abrikozen bijvoorbeeld vullen met roomkaas of in stukjes gesneden met een blokje oude kaas serveren. Het gedroogde fruit laat zich ook makkelijk combineren met rijst, yoghurt, nootjes en zuurkool. De B-vitamines in de gedroogde abrikozen zorgen ervoor dat je ze kan gebruiken als vleesvervangers in vegetarische gerechten. Bijvoorbeeld gecombineerd met cashewnootjes.



Bereiden
Je hoeft gedroogde abrikozen niet te wellen wanneer je ze in koude gerechten gebruikt of ze zo direct uit het zakje eet. Wanneer je de vruchten wilt gebruiken in warme gerechten, zoals sauzen en ovenschotels, dan is het verstandig om het wel te doen. Zo geef je de vruchten iets meer vocht mee, zodat ze beter tegen een hete oven of pan kunnen. Volg hiervoor ook de tips bij het recept.


Schrijf uw eigen beoordeling

U plaatst een beoordeling over: Gedroogde Abrikozen

Hoe waardeert u dit product? *

  1 ster 2 sterren 3 sterren 4 sterren 5 sterren
Beoordeling
Ingrediënten
Abrikozen, Conserveermiddel (E220) (SULFIET)
Vetten
0.0 g/100 g
Enkelvoudig
0.0 g/100 g
Meervoudig
0.0 g/100 g
Trans vetzuren
0.0 g/100 g
Cholesterol
0.0 g/100 g
Eiwit
5.0 g/100 g
Koolhydraten
59.1 g/100 g
Suiker
55.9 g/100 g
Suiker toegevoegd
0.0 g/100 g
Zetmeel
3.0 g/100 g
Natrium
25.0 mg/100 g
Voedingsvezels
14.4 g/100 g
Energie kj
1204 KJ
Energie KCal
285 KCal

Moment...