Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Zolang het amandelen regent

Het is donderdag 25 februari. Ik zet een stap buiten en voel met mijn hand of het regent. Het regent gelukkig niet, ook is de temperatuur mild, zo ongeveer 13 graden gok ik. Ik kijk links van mij en zie de kippetjes op de grond pikken en rechts van mij zie ik amandelbomen van wel vier meter hoog mooi in bloei staan. Overal waar ik kijk zie ik knoppen, maar ook al bloemetjes aan de takken komen. Dit is één van de perfecte dagen dat de bijtjes de bloemetjes kunnen bevruchten.

Terwijl ik door de lange paden met bomen loop, hoor ik het gezoem van de bijen. Het is bijna alsof zij aan het zingen zijn. Elk bloemetje wordt door hen bevrucht. Natuurlijk niet in één dag, het duurt wel een aantal maanden voordat alle bloemetjes zijn bevrucht en uitgebloeid zijn tot een vrucht.

Het is maandag 5 juli. De zon schijnt met haar stralen in mijn gezicht en ik voel de warmte over mijn blote armen strijken. Een klein briesje waait door mijn haren, maar ook deze lucht is heerlijk warm. Aan de bomen hangen allemaal zachte geelgroene vruchten. Eentje pak ik vast, ik voel dat de schil van deze amandelvrucht al harder begint te worden. Ik maak de schil open. In deze schil zit een soort noot. Door de noot met mijn handen open te kraken, barst ook deze schil. Ik haal de schil van de noot weg en heb de amandel in mijn hand. Met mijn duim voel ik aan de vrucht en ik merk dat ik het zachtjes kan indrukken. Nog even geduld dus.

  Op dinsdag 28 september zie ik dat de vruchten steeds verder opensplijten. Dat is goed,    want de amandel kan op deze manier goed drogen. Uiteindelijk zal vlak voor de oogst        de schil zich helemaal openen.

 Het is begin november, ik maak mij klaar voor de oogst. Met zweet op mijn voorhoofd       hark ik alle bladeren bij elkaar en haal ik alle takjes en bladeren weg onder de bomen.   Een paar dagen lang ben ik bezig met alles schoon maken. En dan is het zover.

Woensdag 10 november. Ik loop naar de bomen met in mijn handen een grote lange stok en aan het eindstuk van de stok zit een grote haak. Ik sla de haak om een van de bomen en begin de boom heen en weer te schudden.Een regen aan amandelvruchten valt op de grond. De vruchten zullen nog even moeten drogen.

Met grote stofzuigers verzamel ik alle amandelvruchten en ik breng ze naar binnen. Ik kraak de amandelschillen en kijk welke amandelnoot goed is en welke niet goed is, degene die niet goed zijn haal ik er tussenuit. Alle goede amandelnoten verpak ik in grote dozen en stuur ik op naar de Notenstore. En de bomen? Die verzorg ik uiteraard goed, zodat het herstelproces weer kan beginnen en ik volgend jaar weer een mooie oogst kan opsturen.

De beste kwaliteit is onze nootzaak. Bent u ook zo benieuwd naar ons assortiment amandelen? Klik dan hier.

Vorige Volgende