Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Zijn noten vezelrijk?

noten vezelrijkNaast de andere gezonde voedingsstoffen die er in noten te vinden zijn, zitten noten ook vol met vezels. Het gaat hierbij voornamelijk om oplosbare (fermenteerbare) vezels. Een handje vol noten bevat altijd wel enkele grammen vezels. Omdat de meeste Nederlanders eigenlijk niet voldoende vezels binnenkrijgen, zijn noten dus een uitstekend en gezond voedingssupplement. Niet alleen zijn noten vezelrijk, ze zijn ook nog eens heel lekker!

 

Hoeveel vezels bevatten noten?

Nu bevatten verschillende soorten noten uiteraard verschillende hoeveelheden vezels. Wie een zeer vezelrijke nootsoort wil eet het beste een handjevol pistachenoten. 100 Gram van deze noten bevat namelijk maar liefst 9.5 gram vezels. Ook hazelnoten, macadamia noten en amandelen zijn zeer goede vezelbronnen. Al deze noten bevatten namelijk meer dan 7.0 gram vezels per 100 gram noten. Zelfs de relatief minder vezelrijke noten zoals cashewnoten bevatten meer dan 3.5 gram vezels per 100 gram.

Noten zijn dus al met al een uitstekende vezelbron. Omdat de soorten eiwitten die noten bevatten ook verschillen, is het goed mogelijk om bij gevoeligheid voor een bepaalde noot toch noten in een dieet te verwerken. Maar wat zijn vezels nou eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk?

 

Wat zijn vezels

Voedingsvezels zijn een belangrijk onderdeel van elk dieet. Hun voornaamste kenmerk is dat ze niet in de dunne darm worden opgenomen, en dus heelhuids aankomen in de dikke darm. Hoewel ze dus niet direct voedingswaarde hebben, hebben ze wel een aantal heel voordelige effecten. En dit kan niet achterwege gelaten worden! Gelukkig zijn vezels niet heel moeilijk binnen te krijgen. Noten zijn namelijk een heel lekkere en rijke bron van vezels.

 

De voordelige effecten van vezels

Vezels hebben, omdat ze een vrij grote groep stoffen zijn, een grote hoeveelheid uiteenlopende effecten. Ze hebben bijvoorbeeld een invloed op de snelheid waarmee voedsel zich door het maag-darmkanaal beweegt. Sommige soorten vezels nemen namelijk water op, waardoor het volume van de ontlasting toeneemt. Dit prikkelt de darmen waardoor de - door het opgenomen water zachter geworden - ontlasting zich sneller naar buiten toe beweegt. Dit helpt obstipatie tegen te gaan en verlaagt het risico op kanker van de dikke darm.
Vezels zijn bovendien ook goed voor de darmflora. Dit zijn de bacteriën die in de darmen leven. Sommige vezels kunnen worden gefermenteerd, om zo een voedingsbron te vormen voor de 'goede' bacteriën die zich in ieder mens bevinden. Verder verminderen sommige vezels zelfs de bloedsuikerspiegel na de maaltijd. Een aantal van deze vezels verhogen bovendien de gevoeligheid voor insuline.

 

Indeling van vezels

Alle vezels worden ruwweg in 2 categorieën ingedeeld, de fermenteerbare (ook wel oplosbare) voedingsvezels en de niet-fermenteerbare (ook wel onoplosbare) voedingsvezels.
De onoplosbare vezels kunnen erg goed water toenemen, waardoor ze handig zijn voor de stimulatie van doe stoelgang. Mensen met prikkelbare darmsydnroom ervaren deze vezels echter irriterend.
De oplosbare vezels nemen minder goed water op, maar dienen wel als voedingsstof voor de 'goede bacteriën'. Het zijn juist deze vezels die voornamelijk in noten voorkomen. Noten zijn dus voor iedereen een prima voedingssupplement en kunnen rustig gegeten worden.

 

Andere voordelen van noten

Naast hun vezelrijkheid hebben noten nog tal van andere goede eigenschappen. Ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen. Zodoende zijn ze een belangrijk onderdeel van ieder dieet.

Vorige Volgende