Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Sinterklaas recept: KRUIDNOOTJES KONING

sinterklaas recept

Dit recept is gemaakt door Marike van 'Oh My Pie'. Marike maakt om de twee weken een heerlijk glutenvrij cheesecake speciaal voor ons blog.

Een normale maandag in het onderwijs, nouja wat is normaal? De slogan “Leraar, elke dag anders” is niet voor niets opgenomen in de Nederlandse spreektaal. De maandag na de vreselijke gebeurtenissen in Parijs, waar we uiteraard allemaal om 12:00 uur bij stil stonden. De maandag na de intocht van Sinterklaas. Verdriet, boosheid, angst, plezier geluk staan dicht bij elkaar. Ook in de hoofden van de pareltjes in het VMBO zorgt dit voor onrust en zijn de koters zoekende en weten zij zich maar moeilijk een houding te geven. Zo groot als deze dappere dodo’s zich soms voelen, zo klein en kwetsbaar zijn de harten en zijn ook zij diep geraakt. Het gevoel net niet ergens bij te horen overheerst. Te klein om de problemen in de wereld te begrijpen en een plek te geven. Te groot om nog te geloven in onze Sinterklaas, maar nog wel het verlangen hebben om cadeautjes te   krijgen in de schoen en ultiem te genieten van het Sinterklaasgevoel. Naast de diepgaande gesprekken en de conversaties met elkaar is het belangrijk om ook ruimte te creëren voor luchtige onderwerpen.
“Vierde u vroeger ook Sinterklaas?”, vroeg een leerling uit het niets nadat ik hem had geholpen met het boetseren van een gezicht. Het kereltje was kennelijk even klaar met alle gesprekken over Frankrijk. Sinterklaas was immers ook aangekomen en kennelijk hield hem dit ook bezig. “Natuurlijk! Ik keek er als kind zijnde altijd erg naar uit!”, reageerde ik spontaan. “Wat is uw favoriete Sinterklaas eten?”, wist hij er in een oogwenk uit te strooien. “Uhmm, ik ben dol op kruidnootjes!” wist ik snel en enthousiast uit te brengen, terwijl ik opsprong van mijn stoel. Er viel een kleine stilte, kennelijk schrok hij van het kind in mij dat ontwaakte en ineens heimwee had naar de fijne Sinterklaastijd van vroeger. “Hadden ze dat toen ook al toen u jong was?” reageerde hij heel verbaasd met grote ogen. Heerlijk, het ontbreken van het tijdsbesef. Met een glimlach legde ik hem rustig uit dat pepernoten  al heel lang geleden gegeten werden, in de 17e eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Het resultaat: vierkante brokjes die smaakten naar ontbijtkoek. Grote bruine ogen keken mij verwonderd aan. Ondertussen luisterde de hele klas en was dit kennelijk de ijsbreker om het Sinterklaasgevoel met elkaar te delen.

“Zou de koning ook kruidnoten eten?” vroeg een leerling spontaan. Voordat ik antwoord kon geven vulde een leerling het al in: “Gast, die dingen kan hij toch nooit netjes eten, daar gaat hij van kruimelen, het kraakt en elke fotograaf legt dit vast met een camera. Straks staat hij ineens op Snap chat offe youtube! Ik denk dat hij iets eet wat hij netjes kan opeten zonder te knoeien”. Deze vrolijke flierefluiter had net geleerd bij geschiedenis dat een koning zich aan bepaalde codes en wetten moest houden.

Dat is ook zielig! Dan kan hij nooit genieten van de Sinterklaas snoepjes”, reageerde een meisje met twee prachtige vlechten verbaasd. De leerlingen hadden echt met de koning te doen, en zouden zo te zien niet graag in zijn schoenen willen staan.

Ineens kreeg ik een spontane ingeving! “Misschien moeten we dan maar een leuk baksel met elkaar bedenken die ook geschikt is voor de koning! Maxima heeft al een eigen Gevulde Speculaas, wat zullen we eens bedenken voor de koning zonder dat hij kruimelt en kraakt”.

“Jaaa, dan wel iets stoers! Van deze tijd! Onze koning is een Baas! Hij mag wel iets meer meegaan met de tijd! Boks!”, reageerde een groepje stoere gasten uit het niets. Ook zij waren ineens betrokken bij het onderwerp en luisterde maar al te graag naar alle Sinterklaasverhalen. “Vooruit dan maar, jullie zijn mijn testpersonen!”.Plots eindigde de beladen maandag met een luchtig gesprek en een leuk bak idee. Zo zie je maar weer:“Leraar, elke dag anders!”

Zo kreeg het onderwerp: Sinterklaas ineens een zoete inval en mondde het uit in een geniaal idee! Deze Kruidnootjes Koning is een ware Held! Zonder kraak- en kruimelprobleem kun je optimaal genieten.  Wauw, wat smaakt deze Kanjer van een cake, brood of uhh koek toch goed! Een heuse Mister vanwege zijn robuuste uiterlijk en verleidelijke aromatische aantrekkingskracht om de balans tussen de smaken te optimaliseren.

Zie je ze shinen! De Kruidige Rocks oftewel de zelfgemaakte kruidnoten 2.0. Een verantwoord baksel met een optimale smaak en textuur.

Glutenvrij genieten, zonder geraffineerde suikers door het gebruik van pure ingrediënten. Hieronder kun je het recept vinden van de Kruidnootjes Koning en daaronder heb ik het BONUS recept geplaatst van de kruidnootjes die ik heb gebruikt.

 

Recept Kruidnootjes Koning!

Wat heb je nodig?

  • sinterklaas recept 2300 gr. fruitpuree (Ik heb hiervoor stoofpeertjes gebruikt)*
  • 3 eieren
  • een scheutje (plantaardige) melk
  • 50 gr. amandelmeel
  • 150 gr. (glutenvrij) havermeel of boekweitmeel**
  • handje rozijnen
  • 3 Medjoul dadels
  • 60 gr. Kokosbloesemsuiker
  • 1 el kaneel
  • 2 el speculaaskruiden
  • 0,5 tl zout
  • 2 tl bakpoeder
  • (glutenvrije) kruidnootjes naar wens (Ik maakte zelf een glutenvrije variant, recept volgt later)

Optioneel: Houd je van een bite? Roer eens wat gehakte amandelen of walnoten door het beslag.

*Je kunt uiteraard ook bananen, appel of peren gebruiken 300 gr.  (proef dan tussendoor of het beslag zoet genoeg is).

**Kun je wel tegen gluten? Dan kun je ook spelt- of volkorenmeel gebruiken.

 

Bereidingswijze:
1). Verwarm de oven voor op 170? Celsius (hetelucht).
2). Pureer de fruitoes, rozijnen en dadels en kokosbloesemsuiker tot moes met een staafmixer of keukenmachine. Is het mengsel te droog? Voeg  een scheutje (plantaardige) melk toe.
3). Klop de eieren 5 a 10 minuten goed luchtig met een mixer. Zorg ervoor dat er een dikke massa ontstaat.
4). Spatel vervolgens de fruitige massa rustig door het eiermengsel heen.
5). Mix het mengsel met de staafmixer goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje de droge ingrediënten (amandelmeel, havermeel, specerijen, zout en bakpoeder) toe en mix ondertussen het mengsel met de mixer. Wanneer je het beslag goed mixt wordt de koek luchtiger.
6). Vet een cakeblik in met wat roomboter of kokosolie.
7). Giet de helft van het mengsel in het blik, strooi de kruidnoten over het deeg. Vervolgens giet je het laatste restje deeg in het blik. Versier de bovenkant met de overige kruidnoten.
8). Zet het bakblik in een voorverwarmde oven en bak de koek voor 45 minuten a 50 minuten in het midden van de oven. Halverwege heb ik een aluminiumfolie over de koek geplaatst zodat de kruidnoten niet aan zouden branden.

9). Prik met een satéprikker of vork in de koek en wanneer deze er schoon uitkomt is het baksel gaar. Vervolgens kun je het bakblik uit de oven halen om de heerlijke creatie af te laten koelen.

Eetsmakelijk!

 

Recept voor de kruidnootjes:

  • 125 gr. dadels (minimaal 4 uur geweekt in water)
  • 100 gr. kokosolie (gesmolten)
  • 1 eigeel
  • 100 gr. boekweitmeel
  • 100 gr. amandelmeel
  • 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder*
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder*
  • 1 theelepel nootmuskaat (gemalen)*
  • 1 theelepel korianderzaad (gemalen)*
  • snufje zout

*Of gebruik gewoon 2 el speculaaskruiden

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Pureer de dadels met de gesmolten kokosolie met een staafmixer of met een blender.
  3. Doe het mengsel in een kom. Meng de overige ingrediënten erdoorheen totdat het goed gemengd is.
  4. Zet het deeg even in de koelkast om af te koelen en iets harder te worden.
  5. Ondertussen kun je een bakplaat met bakpapier bekleden.
  6. Maak kleine balletjes van het deeg en druk ze een klein beetje plat.
  7. Vervolgens kan de bakplaat 20 minuten in de oven, totdat de kruidnoten goudbruin kleuren. Zien de kruidnoten er nog wat wit uit? Laat ze dan nog voor een paar minuten in de oven totdat ze beginnen te kleuren.
  8. Laat deze knappe kanjers even afkoelen totdat ze hard zijn.

Eetsmakelijk!

 

 

Vorige Volgende