Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Geheugen verbeteren met voeding

geheugen verbeteren met voedingWe weten allemaal dat het belangrijk is om goed te eten. Niet alleen je lichaam heeft voedingsstoffen nodig, ook je hersens werken beter als je goede voeding tot je neemt. Er bestaan in de natuur vele verschillende voedingsstoffen die je grijze massa verzorgen en af en toe een noodzakelijke boost geven. Zo zijn er ook voedingsstoffen die je geheugen verbeteren. We zetten de vijf belangrijkste even voor je op een rij.

 

1. Een handje walnoten per dag betert je geheugen

Er is recent op de Amerikaanse universiteit UCLA onderzoek geweest naar de positieve effecten van walnoten op je geheugen, en de resultaten hiervan waren opvallend positief.

Als je 13 gram walnoten per dag eet (ongeveer een handje vol), dan helpt dit al bij het tegenhouden van de achteruitgang van je geheugen.

Voor het onderzoek werd een groot aantal mensen van 20 en jaar ouder ingezet. Het deel van de onderzoeksgroep dat walnoten te eten kreeg, scoorde beter op een zestal cognitieve tests die door de onderzoekers gedaan werden.

Walnoten bevatten daarnaast ook omega-3, wat aanvullende positieve effecten heeft op je hersens, waarbij het ook goed is voor je hart. Walnoten zien er blijkbaar niet voor niets uit als hersens!

 

2. De positieve effecten van vette vis

We weten allemaal wel dat het eten van vis goed voor je is. Vis bevat vetzuren die niet door je lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Het gaat hier om de zuren EPA en DHA. Beide zuren hebben positieve effecten op je hart, hersens en andere lichaamsfuncties. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een laag DHA-gehalte in je lichaam verhoogd risico met zich meebrengt op Alzheimer en geheugenverlies.

Tot de vissoorten die goed voor je zijn behoren onder andere zalm, makreel, haring, sardines en forel. En, als je vaker vis eet, dan betekent dit dat je minder vaak vlees eet. Vlees zit vol met verzadigde vetten, die juist weer slecht voor je zijn.

 

3. Bosbessen: fris, fruitig en effectief tegen geheugenverlies

Het mag niet verwonderlijk zijn dat we in dit lijstje ook bessen tegenkomen. In principe heeft elke soort bessen effect op je welzijn, maar als het op je hersens aankomt blijkt vooral de bosbes eeen nuttige toevoeging aan je dagelijkse dieet. Ook naar het positieve effect van bosbessen is uitgebreid onderzoek gedaan.

Bosbessen bevatten anti-oxodanten die goed voor je hersens zijn. Ze dragen er onder andere aan bij dat je geheugen verbetert. Bij een recent onderzoek werd een grote groep ouderen getest. Deze ouderen hadden last van beginnend geheugenverlies. Het deel van de groep dat dagelijks een flinke hoeveelheid bosbessen at, haalde betere resultaten bij een aantal cognitieve tests.

 

4. Koffie houdt ook je hersens wakker

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook koffie is goed voor je hersens. Natuurlijk, veel mensen gebruiken koffie om 's ochtends wakker te worden, of om gedurende een saaie werkdag wakker te blijven, maar ook op je geheugen heeft het verrassende effecten.

Er zijn meerdere onderzoeken geweest op dit gebied, en hieruit is gebleken dat mensen die 3 tot 5 kopjes koffie per dag drinken, 30 tot 60 procent minder kans hebben op Alzheimer.

Cafeïne is dus niet alleen maar slecht voor je. Sterker nog: des te meer cafeïne er in de koffie zit, des te beter. Overigens heeft thee ook een positief effect op je hersens, alleen in mindere mate dan koffie. Theedrinkers zullen heel wat meer liters van hun favoriete drank moeten drinken om evenveel resultaat te behalen.

 

5. Voel je niet schuldig; veel chocola eten is goed voor je

Het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist heeft onlangs een artikel geplaatst waaruit blijkt dat het goed voor je is om chocola te eten. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom dit niet goed voor je zou zijn, maar voor je geheugen blijkt het wel een wondermiddel. In chocola zit namelijk een stof die flavanol heet, en als je elke dag een grote hoeveelheid flavanol nuttigt, dan gaat je geheugen hierdoor vooruit.

Ook hier is weer uitgebreid onderzoek naar gedaan. Bij een van de onderzoeken moest een groep testpersonen drie maanden lang elke dag water of melk drinken met 900 miligram cacao met flavanol, terwijl een andere groep melk of water dronk met slechts 10 miligram van deze cacao.

Zowel aan het begin als het einde van het onderzoek moesten ze een test doen. De groep die veel cacao tot zich nam haalde aanzienlijk betere resultaten. Het nadeel van chocola gebruiken als middel om je hersens te stimuleren is wel dat je er zulke grote hoeveelheden van moet nuttigen, dat het weer een negatief effect om andere aspecten van je gezondheid...

Vorige Volgende