Loading...

U hebt niets in uw winkelwagen.

Cranberries gezond?

Geplaatst op 28 June 2015 door wpadmin | 6 reactie(s)

Cranberries gezond

cranberries gezondDat fruit eten heel erg gezond is, is inmiddels niets nieuws meer. Er zijn echter wel bepaalde vruchten die éxtra goed voor ons zijn! De cranberry is één van deze vruchten! Door alle goede, gezonde stoffen die de cranberry rijk is, vormt deze bijzondere bes een prima aanvulling op de dagelijkse voeding! De vraag blijft natuurlijk: Wat maakt de cranberry nou zo'n bijzondere bes?

 

Cranberries: De belangrijkste voedingsstoffen

De cranberry is onder andere erg bijzonder doordat hij vol zit met belangrijke voedingsstoffen voor de mens. Aangezien we allemaal onze voedingsstoffen nodig hebben, is het erg handig en gemakkelijk als er al heel veel voedingsstoffen in zo'n kleine bes zitten.

Vitaminen
Cranberries zijn mede zo gezond door de vele vitaminen die ze rijk zijn. Zo zitten er in cranberries vitamine C, vitamine E, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B11 en vitamine K. Een ware vitaminebom dus! Het is erg belangrijk om vitaminen binnen te krijgen, omdat vitaminen zorgen voor groei, herstel en een betere weerstand.

Mineralen
Behalve vitaminen bevat de cranberry ook erg veel mineralen. Zo vind je in de bes mangaan, koper, ijzer, kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink! We hebben mineralen nodig om te functioneren, want mineralen transporteren zuurstof en energie. Daarnaast zijn mineralen erg belangrijk voor onze botten, ons zenuwstelsel en onze hersenen. En met het eten van cranberries, houd je hier allemaal goed rekening mee!

Proanthocyanidinen
Van proanthocyanidinen heb je wellicht nog nooit gehoord. Toch is het een belangrijke voedingsstof van de cranberry. Proanthocyanidinen zijn supergezond en helpen bij het voorkomen en genezen van allerlei ziekten. Hier komen we later nog op terug.

Vezels
Ook vezels zijn te vinden in cranberries. Vezels zorgen onder andere voor een verzadigd gevoel en een gezonde spijsvertering.

Anti-oxidanten
Cranberries zitten vol met anti-oxidanten. Anti-oxidanten beschermen ons tegen allerlei ziekten, omdat ze meewerken aan een goed immuunsysteem. Met andere woorden houden anti-oxidaten het lichaam dus zo gezond mogelijk! En dat kan prima werken met gezonde cranberries.

Daarnaast bevatten cranberries geen vet!

 

Cranberries:  Voordelen voor de gezondheid

Doordat cranberries zo gezond zijn door de vele goede voedingsstoffen die ze bevatten, kan het consumeren van cranberries ook veel voordelen voor de gezondheid opleveren. Dit maakt de cranberry nog bijzonderder!

Blaasontsteking en urineweginfectie
De zogeheten proanthocyanidinen die in cranberries zitten, gaan slechte bacteriën tegen, vooral bacteriën die blaasontsteking en infectie aan de urineweg veroorzaken. Ze zorgen dat de bacteriën niet kunnen hechten aan de blaaswand, waardoor deze losgekomen bacteriën het lichaam verlaten via de urine. Zo kunnen deze bacteriën dus geen ziekte veroorzaken of verergeren!

Kanker
Cranberry kan daarnaast positieve effecten hebben wat betreft kanker. Het kan helpen tegen darmkanker, maagkanker, borstkanker, longkanker en prostaatkanker. De gezonde stoffen in cranberry kunnen kankercellen namelijk tegengaan en bestrijden. Het kan dus de groei van kankercellen remmen en soms zelfs kankercellen vernietigen.

Immuunsysteem
Door wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cranberries teven een boost geven aan ons immuunsysteem. Het eten van cranberries kan er onder andere voor zorgen dat we minder vatbaar zijn voor een verkoudheid of een griepvirus. Ook dit is te danken aan de proanthocyanidinen.

Spijsverteringsstelsel
De spijsvertering verloopt in etappes. Al bij het eten wordt het proces in werking gesteld. Daarom kunnen cranberries helpen tegen ziekten die betrekking hebben op het gebit. Als de cranberries eenmaal in de maag terecht zijn gekomen, hebben ze een goed effect op zogeheten bifidobacteriën, bacteriën die het eten helpen verteren. Kwade bacteriën worden juist bestreden om ziekten te voorkomen.

Diabetes
Cranberries schijnen ook te kunnen helpen tegen diabetes. Dan hebben we het echter wel of cranberry capsules, omdat hier geen suikers in zitten.

Hart en bloedvaten
Tot slot kan het eten van cranberries zorgen voor een lagere bloeddruk en lagere slechte cholesterolwaarden. Met andere woorden: het eten van cranberries kan erg goed zijn voor je hart en je bloedvaten!

 

Cranberries: Andere positieve effecten

Maar er is nog meer. Behalve de specifieke effecten wat betreft de gezondheid, zitten er meer positieve kanten aan het eten van cranberries.

Goed voedsel!
Cranberries zijn dus heel goed voor allerlei gezondheidsdoeleinden, maar daarnaast blijft het natuurlijk ook gewoon goed voedsel! Het eten van fruit is in zijn algemeen heel erg gezond en dit geldt ook zeker voor de cranberry. De cranberry geeft energie en voorziet je lichaam van stoffen waar je niet zonder kunt. Vaak wordt de cranberry dan ook als de gezondste fruitsoort gezien!

Tandplak
Een andere fijne bijkomstigheid van cranberries is dat het tandplak tegengaat! Dit is te danken aan dezelfde anti-plak werking die de cranberry ook op de maag heeft.

Combineren
Door je cranberries te combineren met andere gezonde producten (vruchten, vezelrijke voeding), heb je een lekker tussendoortje dat nóg gezonder is! En dit kan heel goed met de cranberry: er zijn genoeg goede opties die goed met de cranberry samen smaken!

 

Ben je benieuwd geworden naar cranberries en wil je graag zelf uitproberen welke goede effecten het eten van cranberries teweeg kan brengen? Neem dan gerust een kijkje in onze webshop waar je gedroogde cranberries kopen kan!

Let op: Naast de 'standaard' gedroogde cranberries waar toch wel behoorlijk wat suiker in zit verkopen wij ook cranberries met pure appelsap deze bevatten een stuk minder suiker.

Tip: Cranberries zijn goed te verwerken in een bananenbrood recept

 


6 reacties op “Cranberries gezond?”

  • Mooi artikel, maar het einde zet mij toch aan het denken. Als ik suikerconsumptie wil verminderen, dan moet ik dus rekening houden met het eten van gedroogde cranberry's, want daar zit dus veel suiker in?
    Vr. Gr.
    Wim Schigt

  • Hallo.

    Kan je me helpen,van de dokter moet ik cranberola nemen,maar heb het zo moeilijk om ze te verteren.
    heb onmidellijk maagpijn na het eten van deze bessen.
    Weet jij soms een manier om dit te voorkomen.
    Beste dank Simone.

  • Gedroogde cranberry's worden geweekt in suikersiroop, m.a.w. ongezond.

  • Alle gedroogde cranberries die te koop zijn, zijn altijd iets gezoet. De manier waarop dit gebeurt kan verschillend zijn. Deze hele cranberries zijn wat duurder aangezien deze nauwkeurig in proportie met een klein beetje natuurlijke suikers worden gezoet. De goedkopere variant wordt langere tijd ondergedompeld in siroop van bijvoorbeeld bessen, pruimensiroop waardoor deze extra zoet en plakkerig zijn. Hoe meer de cranberries aan elkaar plakken hoe langer ze gesuikerd zijn.

  • Kefir neem ik iedere dag en gooi daar een ruime hand cranberry's bij en wat gedroogde pruimen ,ik laat dit geruime tijd staan zodat de kefir de vruchten hebben doen uitzetten en de smaak helemaal tot zijn recht komt .
    ( geen suiker of wat ook hoeft toegevoegd worden en het is als het ware een toetje geworden en super gezond lijkt mij )

Plaats een reactie

Moment...