Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Bietensalade recept - Een Frisse salade met bieten!

bietensaladeOpzoek naar een bietensalade recept? Gezond eten hoeft niet duur te zijn, hoeft niet moeilijk te zijn, maar kan wel heel lekker zijn. Een goed voorbeeld van wel lekker en supergezond, maar zeker niet duur is een spannende bietensalade. Overigens ook voor hen die denken niet van bieten te houden,  deze salade de moeite waard om het eens te proberen.

 

Bietensalade bevat veel vitamines en mineralen

Bieten bevatten veel foliumzuur, anti-oxidanten en een veelvoud aan mineralen en vitamines, waaronder vitamine C, B2, B5, B6, B11 en foliumzuur. Rode bieten zijn goed voor de spijsvertering en ondersteunen het bloed. In Rusland worden rode bieten gezien als middel om gezond oud te worden. De hamvraag is dus, hoe kan ik er voor zorgen dat een bietensalade niet aan de kant geschoven wordt, maar gegeten wordt?

Of misschien nog beter, hoe kan ik de salade zo maken dat men vraagt om ze weer te maken? Hieronder een recept dat helpt het antwoord op deze twee vragen te vinden. Bij dat recept is het uitgangspunt dat de bieten dankzij een explosie van smaken slechts een onderdeel vormen en niet de belangrijkste smaakmaker. Dankzij het slim gebruiken van walnootstukjes krijgt de salade een zoetige nasmaak. Alleen dat al is een reden om het eens te proberen.

 

Benodigdheden voor de bietensalade

  • 4 rode bietjes
  • 1 verse jonge knoflook, met stengel of gewoon twee teentjes
  • 1 klein glas bio maïs
  • 3 pommodores
  • 1 kleine rode ui
  • 1 citroen
  • 1 Spaanse peper
  • 1 knolselderij
  • 2 jonge wortels
  • lijnzaadolie of olijfolie
  • 2 of 3 takjes peterselie
  • een bundeltje koriander
  • 1 avocado
  • 1 dl room
  • zout
  • peper
  • 30 gram Walnoten

 

Kook de bietjes in water waar je een eetlepel azijn aan toevoegt, zodat de kleur behouden blijft. Laat ze na het koken afkoelen en snij ze in kleine blokjes. In de tijd dat de bietjes koken, spoel je de maïs goed af met water. Laat het daarna uitlekken.

Snij in de tussentijd een deel van de selderij, in de keukenmachine, samen met de worteltjes, in kleine repen. De rest van de selderij kan klein gehakt in een bakje in de koelkast bewaard worden of zelfs in de vriezer gezet worden. Selderij is heerlijk in soepen.

 

Snij nu de augurk en de pommodores in kleine stukken. Hak de peterselie en koriander fijn. Doe dat ook, eventueel, met de Spaanse peper. Haal eerst de zaadjes er uit, zodat de peper niet te scherp is. Snij de jonge knoflook, inclusief een deel van de stengel, heel fijn. Alsof het een lente-ui is.

Meng de bietjes, de maïs, de selderij -hoeveelheid naar smaak-, de wortels en de knoflook. Voeg daar lijnzaadolie of olijfolie aan toe, evenals, letterlijk, een vleugje zout. Knijp wat citroensap er over heen (niet te veel).

Strooi de peterselie en koriander er over. En, desgewenst, een kleine hoeveelheid geschaafde oude kaas. Maak het af door een handvol walnoten klein te hakken en er over heen te strooien. Mag best wel royaal.

 

Snijd de avocado open, maak ze schoon en maak er, met de keukenmachine, pulp van. Voeg hier een klein beetje citroensap aan toe, een scheut room, een vleugje zout en een theelepel lijnzaadolie. De guacamole is klaar.

Serveer de bietensalade, met guacamole, een stukje vers stokbrood en voor de volwassenen een glas temperamentvolle Spaanse Valdepeñas.

 

Genieten

Deze heerlijke bietensalade kun je, behalve met walnoten, afmaken met pistache noten of met een mengsel van cashew- en hazelnoten. Op die manier krijg je naast het zoute van de kaas, het zoete van de noten. Dit is een perfecte salade bij een pastagerecht of bij aardappelpuree met een gehaktbal. Simpel, lekker en vooral supergezond. Wedden dat zelfs de kids zullen vragen of je die bietensalade weer wilt maken!

 

Bekijk ook onze eigen gemaakt : chocolade truffels

Vorige Volgende