Loading...

U hebt niets in uw winkelwagen.

Barberry

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Beschikbaarheid: Niet in voorraad

Er zijn geen opties voor dit product beschikbaar

Snel overzicht

De barberry, de Engelse benaming voor de zuurbes (ook wel azijnbes) van de Berberisstruik, is een veelzijdig vruchtje dat voor vele doeleinden gebuikt wordt en goed past in de superfoodtrend. Door het hoge gehalte aan vitamine C geef je met de barberry je salade of smoothie een extra gezondheidsboost! De gedroogde barberry's zijn na aankoop 9 maanden houdbaar. Droog en koel bewaren! Land van herkomst: Iran

 

Details

De Berberis, behorend tot de zuurbesachtigen (Berberidaceae), is een plantengeslacht van honderden soorten zowel bladverliezende als groenblijvende struiken. De struiken groeien in de regel op vrij schrale gronden, worden 1 tot 4 meter hoog, afhankelijk van de soort, en hebben doornen. De winterharde plant komt op vrijwel alle continenten voor en bloeien in de vroege zomer met geel of oranje bloemen. De vrucht van de Berberis, de barberry, is een karmijnrode tot donkerblauwe ronde of wat meer ovale bes van een halve tot anderhalve centimeter lang, welke verschijnen in de nazomer. De struik beschermt de vruchtjes met haar doornen, waardoor ze lastig te oogsten zijn. Op internet circuleren diversen verklaringen voor de naam Berberis: van bes, schelp, stotteren, barbaars tot Berberei, een streek in Afrika.

De Berberis bevat berberine wat in haar zuivere vorm een giftige stof is. De stof komt echter niet in een zuivere vorm voor in de struik of in de bes. Wellicht dat de verwarring over de vermeende giftigheid van de plant hierdoor is ontstaan, de informatie die hierover te vinden is, spreekt elkaar soms tegen. Hoewel de stengels, bast en wortels dus in grote hoeveelheden als giftig bekend staan, zijn de zure barberries eetbaar en rijk aan vitamine C. Overigens wordt het afgeraden om bij zwangerschap zuurbes of barberry te gebruiken vanwege de opwekkende en prikkelende werking.

Meestal worden van de rijpe bessen jam, gelei, compote of siroop gemaakt. Thee er van trekken kan ook. Gedroogde barberries kunnen net zoals rozijnen worden genuttigd in bijvoorbeeld muesli, als extra vitamine C in een smoothie, door de yoghurt, of als smaakmaker in een salade. Voeg als compensatie voor de wrange smaak van de zure vruchtjes wat zoet fruit toe zoals banaan of mango of wat honing of siroop. In de Perzische keuken wordt de barberry ook gebruikt als smaakmaker in sauzen en rijstgerechten. De zuurbes is vezelrijk en past goed in een glutenvrij of vegetarisch dieet. De energieleveranciers in de bessen zijn vooral de koolhydraten.

De barberry wordt ook gebruikt als natuurmedicijn. De werkzame stof in de bessen zijn de alkaloïden, waarvan berberine er een is, resinen, tannine en vitamine C. De stoffen in de bes hebben een positief effect op de spijsvertering, de lever, nieren, en galblaas, ze werken licht laxerend en staan bekend om hun antibacteriële werking. Verder worden de bessen verwerkt in medicatie bij diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Een van de alkaloïden levert de gele kleurstof in stengels, bast en wortels op, welke werd gebruikt om katoen, wol of linnen te kleuren.

Met een dergelijke geneeskrachtige werking zou je verwachten dat de struik op grotere schaal wordt aangeplant om de bessen te kunnen oogsten. De plant was echter jarenlang omstreden omdat het de gastheer is voor een schimmel, zwarte roest genaamd, een plantenziekte die graansoorten aantast. Ook de scherpe doornen maken de struik niet populair. Hoewel de barberry of zuurbes in grote delen van de wereld voor komt, is Iran een van de grootste producenten en leveranciers ervan.

Schrijf uw eigen beoordeling

U plaatst een beoordeling over: Barberry

Hoe waardeert u dit product? *

  1 ster 2 sterren 3 sterren 4 sterren 5 sterren
Beoordeling
Vetten
3.6 g/100 g
Enkelvoudig
0.0 g/100 g
Meervoudig
0.1 g/100 g
Trans vetzuren
0.0 g/100 g
Cholesterol
0.0 g/100 g
Eiwit
3.4 g/100 g
Koolhydraten
63.5 g/100 g
Suiker
26.6 g/100 g
Suiker toegevoegd
0.0 g/100 g
Zetmeel
0.0 g/100 g
Natrium
199.8 mg/100 g
Voedingsvezels
9.9 g/100 g
Energie kj
1350 KJ
Energie KCal
320 KCal

Moment...